Iz BiH sutra polazi prva zelena linija FlixBusa

Prodaja karata je otvorena te ih je moguće kupiti putem web stranice www.FlixBus.hr u domaćoj valuti KM

730

Nakon što je nedavno najavljen dolazak FlixBusa u Bosnu i Hercegovinu, sutra, 15. 6. u 10:00h iz Sarajeva kreće prva zelena linija FlixBusa. München, Frankfurt, Stuttgart, Karlsruhe, samo su neki od gradova iz zelene mreže povezani sa sedam destinacija u Bosni i Hercegovini. Time je Sarajevo postalo prvo ishodišno mjesto te važna polazišna tačka FlixBusa u BiH. Zahvaljujući  partneru Biss tours-u iz Zenice, upravo je i pokrenuta ova prva zelena linija Sarajevo – Dortmund koja će lokalnom stanovništvu ponuditi udobno putovanje uz mnogobrojne benefite.

“Znanje i iskustvo tokom posljednjih dvadeset i pet godina naučili su nas prepoznati dobre prilike na tržištu. Težeći daljnjem rastu i razvoju vrlo brzo smo prepoznali poslovni model ovog evropskog start-upa FlixBusa kao dio naših budućih planova i našeg poslovnog rasta. Stoga smo odlučili uči u zejedničku saradnju˝, izjavio je Samir Hamžić, direktor Biss toursa.

U daljenjem razvoju zelene mreže, FlixBusu se prošle sedmice priključila i kompanija Centrotrans.

„Centrotrans kao prijevoznik s dugogodišnjim iskustvom i tradicijom, izražava svoje zadovoljstvo što je postao partner FlixBusa, te ušao u ovaj inovativan poslovni model. Ovom saradnjom, koristeći FlixBus platformu, postojećim i budućim putnicima omogućit ćemo kvalitetno, brzo i u svakom trenutku dostupno putovanje. Ujedno s FlixBusom, putnicima dajemo mogućnost korištenja široke mrže linija kroz koje se otvaraju novi putevi i veze Bosne i Hercegovine s gradovima širom Evrope˝, izjavio je Safudin Čengić, direktor Centrotransa

U saradnji s partnerima putnicima će se omogućiti putovanja iz još nekoliko novih destinacija širom Bosne i Hercegovine. Do kraja godine otvoriti će se dodatnih 10ak zelenih linija te time povezati još više destinacija u Evropi.

˝Cilj nam je putnicima iz BiH osigurati što više dostupnih destinacija, ali i olakšati dolazak turista u BiH. Smatramo ovu državu izuzetno turistički atraktivnom te vjerujemo da ulazak u ovu široku evropsku mrežu linija na globalnoj razini može mnogo doprinijeti razvoju. Stoga punom parom radimo na razvoju partnerstva s Biss toursom i Centrotransom s kojima ćemo osigurati kvalitetna putovanja dostupna svima˝, izjavio je Darko Jus, direktor FlixBus CEE regije.

Početak zelene i pametne mobilnosti u Bosni i Hercegovini

Prva zelena međunarodna FlixBus linija kreće 15.6. s polaskom u 10:00h iz Sarajeva te povezuje direktno sedam destinacija u BiH (Sarajevo, Kakanj, Zenica, Žepče, Maglaj, Doboj, Derventa i Brod) s 14 destinacija u Njemačkoj. Prodaja karata je otvorena te ih je moguće kupiti putem web stranice www.FlixBus.hr u domaćoj valuti KM, putem mobilne aplikacije ili kod prodajnih partnera FlixBusa: Centrotrans eurolinesa, turistička agencija Biss tours i Stours u Sarajevu, te Biss tours i Zenica-trans u Zenici. Sve informacije mogu se saznati i putem korisničke službe na +385 (0)1 8000 380 te putem FlixBus društvene mreže Facebook.

FlixBus putnici profitirat će od mnogobrojnih pogodnosti, prije svega od prioriteta kao što su sigurnost i udobnost. FlixBus u svakom autobusu osigurava više prostora između sjedišta, utičnicu, besplatan internet, besplatan prtljag, te mogućnost otkaza ili promjene rezervacije do 15 minuta prije polaska. Korištenje mobilne aplikacije ima brojne pogodnosti koje uvelike olakšavaju putovanja. Između ostalog aplikacija šalje korisniku obavijest o kašnjenju ili mogućim zastojima.

Širenje u CEE regiji

FlixBus je započeo kao start-up, 2013. godine nakon liberalizacije njemačkog tržišta. Svojim poslovnim modelom, u manje od tri godine proširio se na gotovo cijelu Evropu; 2016. godine otvorena je podružnica u Zagrebu koja je time postala regionalni centar za CEE regiju, a u 2017. godini ulazi na dalja tržišta regije, odnosno na tržište Bosne i Hercegovine uz pomoć regionalnih partnera. Uspjeh FlixBus poslovnog modela potvrđuje da inovacija i preduzetnički duh u kombinaciji s iskustvom i kvalitetom tradicionalnog autobusnog preduzeća čini ovu evropsku zelenu mrežu autobusnih linija snažnom te donosi jedan sasvim novi oblik poslovanja u autobusnom prijevozu putnika.

Unutar CEE regije, ističe se uspješno širenje zelene mreže u Hrvatskoj u kojoj je u manje od godinu dana (od juna 2016. godine) prevezeno više od 300.000 putnika, povezano gotovo 80 destinacija iz svih dijelova HR prema sedam susjednih država, dok tokom juna slijede nove mnogobrojne međunarodne linije, koje će kretati iz svih dijelova Hrvatske te omogućiti još bolju povezanost s evropskom mrežom linija.

Trenutno s 1000 zelenih autobusa koji su u vlasništvu regionalnih partnera, upravljaju timovi iz Münchena, Berlina, Pariza, Zagreba, Milana i Kopenhagena, a odnedavno i iz Amsterdama. S više od 200.000 dnevnih veza u više od 1200 destinacija, zeleni autobusi godišnje prevezu više od 30 miliona putnika, a do kraja 2017. očekuje se više od 100 miliona putnika.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here