Stres na radnom mjestu narušava kvalitet života

Veliki broj zaposlenika je svakodnevno izložen stresu na radnom mjestu. Kao posljedica toga, mnogi zaposlenici nisu u stanju da se u potpunosti opuste i ne spavaju dovoljno, što bitno utiče na kvalitet života i produktivnost. Ovo su rezultati istraživanja „Stres na radnom mjestu“ koje je proveo međunarodni portal Paylab.com početkom 2017. godine na uzorku od 58.508 zaposlenika u 11 evropskih zemalja.

516

U istraživanju je učestvovala i BiH, odnosno Kolektiv/Posao.ba, s najvećim portalom za istraživanje plata u Bosni i Hercegovini www.plata.ba. Plata.ba je dio Paylab.com mreže i predstavlja online alat koji omogućava prikupljanje podataka o platama.

 Među zaposlenicima koji se žale na stres i preopterećenost poslom, veliki je broj onih koji redovno spavaju 6 sati ili manje u toku radne sedmice. Istraživanje pokazuje da se radi o zaposlenicima koji su opterećeni obavezama, imaju niske plate, rade prekovremeno i imaju manjak slobodnog vremena za odmor, pa zbog toga i kraće spavaju. Istovremeno, zaposlenici koji duže spavaju su opušteniji i manje podložni stresu, što doprinosi boljoj produktivnosti na poslu, ali i kvaliteti života općenito.

Među zaposlenicima koji se žale na stres znatno je veći broj onih s nižim primanjima. Manje kvalificirani zaposlenici kao i oni s niskim primanjima, pored finansijskih problema, također imaju više zdravstvenih problema vezanih uz posao, putovanje na posao i loše odnose s kolegama. S druge strane, menadžeri i oni koji zarađuju iznadprosječne dohotke, više su opterećeni poslom, žale se na „pregorijevanje“, te im je često teško postići ravnotežu između posla i privatnog života.

Koliko dugo zaposlenici spavaju? Stručnjaci preporučuju 6 do 8 sati sna, što je dovoljno za mentalni i fizički odmor i regeneraciju. Zaposlenici koji zbog stresa manje spavaju nalaze se u „začaranom krugu“ – stres im remeti san, a nedostatak sna tokom noći dodatno smanjuje otpornost organizma na stres s kojim se suočavaju u toku dana. Rezultati istraživanja pokazuju da 75% zaposlenih spava između 6 i 8 sati. Rijetki sretnici, njih 5%,  spavaju više od 8 sati dnevno. Zabrinjavajuća je informacija da čak 19% zaposlenih spava manje od 6 sati dnevno tokom radne sedmice. Ovo se uglavnom odnosi na osobe starije od 35 godina, a među njima je više zaposlenika na nižim pozicijama, kao što su pomoćno osoblje, KV radnici i zaposlenici u uslužnim djelatnostima. Među onima koji spavaju manje od 6 sati dnevno je i veliki broj vrhunskih menadžera. Šta uzrokuje stres na poslu? Zahtjevi i pritisak od strane poslodavca najviše doprinose stresu među zaposlenicima. Prekovremeni rad i negativno radno okruženje su također česti uzročnici stresa, na što su žene osjetljivije od muškaraca. Ostali faktori koji uzrokuju stres uključuju nemogućnost zaposlenika da se nose s količinom posla, visokim očekivanjima nadređenih, te zahtjevima klijenata.

 

Jedan od uznemirujućih pokazatelja hroničnog stresa na radnom mjestu je takozvano „pregorijevanje“ (burnout), odnosno potpuna emocionalna i fizička iscrpljenost uzrokovana poslom. Burnout se češće bilježi među menadžerima, kao i određenim profesijama kao što su programeri, liječnici, medicinski stručnjaci, nastavnici, psiholozi, policajci i slično. Još jedno važno područje koje uzrokuje stres zaposlenicima je nemogućnost usklađivanja posla i privatnog života. Roditelji s djecom imaju dodatni izazov kad je riječ o usklađivanju posla s porodičnim obavezama, od toga žene u većem procentu nego muškarci.

O portalu Plata.ba

Na portalu Plata.ba možete u svakom trenutku provjeriti koji je iznos neto plata za poziciju koja Vas zanima. Svoju platu čak možete uporediti sa platama na istoj poziciji u državama iz regiona.
Plata.ba je istraživanje putem kojeg je moguće dobiti poređenje plata za oko 300 radnih mjesta. Istraživanje o visini plata Posao.ba provodi od 2010. godine, a istraživanje je namijenjeno zaposlenim osobama koje žele uporediti svoju platu, nezaposlenim osobama koje se pripremaju za razgovor za posao te žele znati koliku platu mogu očekivati te kompanijama koje žele pravedno platiti svoje zaposlenike. Posjetite portal www.plata.ba za više informacija.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here