Alternativna televizija Banja Luka obilježila 20 godina postojanja

ATV je od desetak okupljenih entuzijasta, narasla do tima od preko 100 vrhunskih tv profesionalaca koji rade i žive u toj medijskoj kući

640

Signal Alternativne televizije Banja Luka (ATV) prvi put se pojavio u eteru Republike Srpske 4. juna 1997. godine. U periodu od rvog emitovanja do danas ATV je izvještavala o svim značajnim političkim događajima, ratovima, izborima, svjedočila važnim dešavanjima koja su mijenjala kurs historije. ATV uvijek je bila zajedno sa svojim gledaocima, onima koji su na najbolji način uzvraćali – svojim povjerenjem. Početak rada Alternativne televizije značio je ujedno i novi iskorak u tv izvještavanju  i svojevrsnu revoluciju kada je u pitanju informativni program u RS, ali i BiH.

Skromni počeci

Sam početak bio je izrazito skroman, te 1997. godine, program se realizovao iz malog improvizovanog studija u Banja Luci i putem jednog predajnika, a tih nekoliko sati dnevno, koliko su proizvodili, mogli su da prate gledaoci tek jednog dijela Republike Srpske. Paralelno sa rastom dnevne produkcije, radilo se na unapređenju profesionalnih standarda u tehničkom i uređivačkom smislu.

Rezultati su ubrzo bili vidljivi već 2001. godine kada je ATV dospjela među vodeće televizije po gledanosti, kako u RS-u, tako i u BiH. Proširena je i zona pokrivenosti, što je ATV učinilo regionalnim emiterom, zajedno sa tek nekolicinom komercijalnim stanica u BiH. Početkom juna 2004. Počeli su radovi i na izgradnji zgrade ATV-a, a već u maju 2006. emitovan je program iz vlastitog TV doma.

“Kada je ATV počela s emitovanjem programa u junu 1997. godine nije bilo moguće pretpostaviti kakve ćemo sve resurse imati u novinarstvu 20 godina kasnije. Brzina komunikacije, pametni telefoni, društvene mreže. Ipak fundamentalne vrijednosti koje su nas vodile nisu se promijenile i danas su one možda jače nego ikad. Naša upornost u  traženju istine, posvećenost potrebama tzv. običnih ljudi, odgovornost prema novinarstvu i istrajavanje na tome da televizija uvijek mora biti biti u funkciji pravde i tačnosti, su konstanta našeg rada svih ovih 20 godina, bez izuzetka. Mislim da smo time dali ogroman doprinos razvoju slobodnog novinarstva na ovim prostorima, ali i da smo postali cjenjen i drag saputnik u životima naših gledalaca, a na to smo posebno ponosni”, izjavila je Nataša Tešanović, direktorica ATV-a.

ATV je kreirala historiju televizije u Republici Srpskoj i BiH, uvrstivši se u red najznačajnijih medijskih kuća, najviše zahvaljujući tome što je upsjela da se odupre izazovima vremena i politike. Poslije 20 godina i dalje je jedna od najboljih televizija na ovim prostorima, s jasnom vizijom za budućnost. Prilagođavanje novim generacijama i trenedovima je neminovno, a  ogleda se u razvoju portala www.atvbl.com koji je u cilju što boljeg informisanja građana nedavno redizajniran, a bitno je napomenuti da po popularnosti u stopu prati svoje kolege sa ekrana, jer je za kratko vrijeme postao jedan od najposjećenijih domaćih news portala.

ATV je od desetak okupljenih entuzijasta, narasla do tima od preko 100 vrhunskih tv profesionalaca koji rade i žive u toj medijskoj kući. Ono što nakon ovih 20 godina možemo sa sigurnošću reći jeste upravo to, ATV je više od medija koji ide ukorak sa trendovima, ATV je topla kuća u kojoj se okupljaju oni koji misle da može bolje, da može brže, da može drugačije. ATV je kuća u kojoj će uvijek biti mjesta za talentovane ljude i nove ideje. ATV će i dalje nastaviti da brani pravo da se istina čuje, poštenje cijeni, a dobro promoviše, jer  jedino budućnost koja se gradi na tim vrijednostima, nema ALTERNATIVU.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here