BESPLATNI WiFi stiže u sve države EU do 2020. godine

Besplatni bežićni interent trebalo bi da bude dostupan na trgovima, u parkovima, bibliotekama, bolncima i drugim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima

522

Do 2020. godine besplatni bežićni interent trebalo bi da bude dostupan na trgovima, u parkovima, bibliotekama, bolnicima i drugim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima u svim zemljama članicama EU.

“WiFi4 EU inicijativa doprinosi našoj viziji da svako evropsko selo i grad u svojim centrima od javnog interesa imaju besplatan bežični internet do 2020. godine”, izjavio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Postignuti dogovor tri najznačajnije EU institucije podrazumjeva izdavajanje 120 miliona eura za finansiranje opreme za bežični internet u 6.000 do 8.000 opština širom EU.

Kada sistem bude postavljen, lokalne vlasti koje žele da ponude bežični internet u oblastima gdje slična javna ili privatna ponuda još uvijek ne postoji moći će da podnesu zahtev za finansiranje kroz jednostavan proces, navodi se u Evropskoj komisiji.

“Digitalna strategija jedinstvenog tržišta ima za cilj da izgradi potpuno povezanu Evropu gdje će svako imati pristup visko kvalitetnim digitalnim mrežama. WiFi4EU poboljšat će povezanost upravo na mjestima gdje je internet bio ograničen. Ovo je prvi korak ka uspostavljanju brzih veza i mreža viskog kapaciteta na celoj teritoriji EU”, naglasio je potpredsjednik Evropske komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.

Inicijativu WiFi4EU najavio je 2016. godine predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kao dio ambicioznog remnota telekomunikacionih pravila EU što uključuje i rastuću potrebu povezivanja Evropljana, kao i jačanje kunkurentnosti EU.

IZVORtelegraf.rs
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here