Program prevencije i edukacije o oralnom zdravlju osnovnoškolaca u BiH

„Zubomobil“ će biti opremljen vrhunskom stomatološkom opremom početkom naredne školske godine

601

Ovih dana u Bosni i Hercegovini završava kampanja Orbita kojom je cijela drušvena zajednica pomagala da se, u novoj školskoj godini, još jednom pokrene mobilna stomatološka stanica, popularni “Zubomobil”. Na već tradicionalnom druženju s medijima u Sarajevu i Banja Luci su predstavljeni rezultati ovogodišnje kampanje i najavljeni planovi za jesen, kada “Zubomobil” ponovno kreće na put.

Zvanična statistika u BiH pokazuje da su nužni brži pomaci u slici ukupnog oralnog zdravlja, naročito kod djece predškolske i školske dobi. Upravo u toj osjetljivoj skupini Orbit je, prethodno konsultirajući stručnjake, pažljivo posmatrajući oralne navike djece i imajući u vidu ukupnu kliničku sliku, prije tri godine odlučio da pokrene sveobuhvatnu kampanju čija je misija da osnovnoškolce u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu, oslobodi od straha od stomatologa i, uz zabavno-edukativni sadržaj, upozna sa važnošću oralne higijene i redovitih, preventivnih posjeta stomatologu.

“Zubomobil” je do sada posjetio i njegovi su stomatolozi i pedodonti u ovoj šarenoj mobilnoj stanici pregledali skoro 20.000 mališana u nekoliko desetina gradova u cijeloj zemlji, što je impresivan broj, naročito imajući na umu da je veliki dio ove djece baš u “Zubomobilu” po prvi put u životu sjeo u stomatološku stolicu.

“Izuzetno nam je važna edukativna komponenta ovog projekta”, kaže Darja Šušteršič, direktorica tržišta Mars za BiH, Sloveniju i Hrvatsku. “Program preventivnog pregleda i edukacije mališana o oralnom zdravlju smo u BiH pokrenuli kao pilot projekt prije tri godine, a sada identičnu akciju sprovodimo i u regionu, s jednakom uspješnošću. U svim zemljama imamo izvrsne rezultate i, najvažnije, uistinu pravimo razliku”, naglašava Šušteršič.

“Zubomobil” će biti opremljen vrhunskom stomatološkom opremom početkom naredne školske godine i kreće na put na kojem će još jednom poklanjati velike i zdrave dječje osmijehe. A to je, priznajemo, najbolji poklon koji možete poželjeti.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here