HT ERONET uz Banku koštane srži

Četrdesetak poznatih osoba iz svih područja javnoga života učestvovalo je u tradicionalnom godišnjem teletonu za Banku koštane srži

479

Četrdesetak poznatih osoba iz svih područja javnoga života učestvovalo je u tradicionalnom godišnjem teletonu za Banku koštane srži, koji je NVO „Mala“ ovaj put organizovala u hotelu Hills na Ilidži, uz direktan TV prijenos na TV Pink BH. Podsjetimo, prvi je teleton održan u Sarajevu, u februaru prošle godine, a u aprilu, također prošle godine, HT ERONET bio je domaćin donatorske večere za Banku koštane srži u ljetnikovcu Radobolja kod Mostara. Sjedište registra Banke koštane srži je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

„Banka koštane srži sada je postala stvarnost“, rekao je predsjednik NVO „Mala“ Zlatan Tuco naglašavajući kako, zahvaljujući podršci lokalne zajednice i privrednika, ovaj projekt svakim danom ima sve više partnera i širi svoje aktivnosti.

Predsjednica stručnoga tima Banke koštane srži i načelnica Transfuzijskog centra SKB-a Mostar prim. dr. Jadranka Knežević rekla je kako je u godinu dana napravljen veliki iskorak. Banka koštane srži, kao i činjenica da u Mostaru imamo laboratorij za HLA tipizaciju krvi, od velike je važnosti za BiH. Time se omogućuje građanima BiH liječiti se u zemlji, skraćuju se liste čekanja, a cijena transplantacije bit će mnogo niža nego u ostalim evropskim zemljama. Cilj je i ulazak u evropsku i svjetsku asocijaciju banaka koštane srži, čime bi BiH bila uvezana s cijelim svijetom.

I ovaj je put, HT ERONET pružio svoj doprinos. Rukovoditeljica Korporativnih  komunikacija Misijana Brkić-Milinkovićnaglasila je kako je HT ERONET uz ovaj projekt od samoga početka, te kako, kao društveno odgovorno preduzeće, skrbi o projektima – pogotovo onima humanitarnog i humanog predznaka koji imaju nemjerljiv značaj za našu zajednicu.

„To je naša obveza, misija i poslanje. Činjenica da ćemo, u našem Mostaru, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici, imati registar Banke koštane srži, čini sretnima i pruža novu nadu svim oboljelima. Nažalost, bolest ne bira. Ona nema vjeru, naciju, ne poznaje razlike, granice. No, svi mi, zajedničkim snagama, možemo doprinijeti u toj borbi. Tek ako zajedno nešto gradimo, možemo očekivati i rezultate“,  rekla je Brkić-Milinković.

Inače, pozivom na broj 092 890 890 u  mreži HT ERONET-a, donirate 2 KM za Banku koštane srži.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here