Projekat IMP@CT Evropi će dati najbolji model eksploatacije ključnih sirovina

Prvi test rudnik bit će rudnik Geomet u opštini Olovo u BiH, u vlasništvu Mineca. Tu će biti provedeno istraživanje u koje su uključeni stručnjaci iz oblasti geoetike i socijalne i ekološke održivosti.

433

Učesnici Konferencije u okviru evropskog projekta IMP@CT, održane u organizaciji britanske kompanije MINECO LTD od 15. do 18. maja u Olovu i Sarajevu, ocijenili su da je rudarstvu neophodan novi model rada, koji će donijeti veliki napredak u toj oblasti i omogućiti brže i lakše esploatisanje ključnih resursa kojima Evropa raspolaže. Istovremeno, istakli su učesnici, neophodno je da novi modeli u rudarstvu ne narušavaju životnu sredinu i doprinose razvoju lokalnih zajednica.

“Svi mi iz IMP@CT projekta ne samo da vjerujemo u budućnost evropskog rudarstva, nego smo uvjereni da je evropsko rudarstvo danas značajnije nego ikad“, istakao je direktor operacija kompanije MINECO LTD, Dominic Roberts, na sinoćnjem prijemu koji je upriličila Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini, a kojim je zvanično završena trodnevna konferencija.

Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson pozdravio je na prijemu učesnike Konferencije – “Ovo je uzbudljiv projekat razvoja novih i inovativnih načina vađenja rude – bržih i fleksibilnijih, ujedno sigurnih za okoliš i održivih – koji mogu pomoći da eksploatacija manjih nalazišta metala, poput onih koja postoje skoro u cijeloj Evropi, bude ekonomski isplativija. Bosna i Hercegovina ima priliku da bude na čelu ovog novog pristupa, što može pomoći da se ekonomske prednosti rudarstva prošire diljem zemlje“, rekao je ambasador Ferguson.

Na konferenciji u okviru projekta IMP@CT u prethodna tri dana učestvovalo je više od 50 istraživača, naučnika, članova tima projekta, te konsultanata kompanije MINECO. Održan je niz radionica i predavanja, a diskutovano je o geologiji, rudarstvu, razvoju tehnologije, kao i o značaju ove grane privrede za ekonomski i društveni razvoj Bosne i Hercegovine i regiona.

“Projekat IMP@CT spaja neke od vodećih naučnika u oblasti rudarstva u Evropi i najbolje inovatore tehnologije u privatnom sektoru. Mnogo je posla pred nama u narednim godinama, ali svi iz tima Projekta se tome radujemo”, rekao je Roberts i naglasio da je za cijeli tim Projekta izuzetno važno pronalaženje načina da rudnici koji ne mogu biti dugoročni projekti zbog manjih depozita, ostave iza sebe lokalnu zajednicu koja može nastaviti sa napretkom.

Projekat “IMP@CT“ dobio je iz Programa EU za istraživanje i inovacije “Horizont 2020“ podsticaj od sedam miliona eura kako bi razvio ciljane, tehnološke inovacije u dizajnu rudarske opreme, kao i u planiranju u oblasti rudarstva manjih nalazišta strateški važnih metala poput olova, cinka i antimona. Članovi projektnog tima vjeruju da će se na taj način, ne samo olakšati i ubrzati izrada studija izvodljivosti, već i poboljšati kvalitet izvađenog materijala, infrastrukture, korištenje zemljišta, potrošnja resursa i upravljanje otpadom.

Prvi test rudnik bit će rudnik Geomet u opštini Olovo u BiH, u vlasništvu Mineca. Tu će biti provedeno istraživanje u koje su uključeni stručnjaci iz oblasti geoetike i socijalne i ekološke održivosti.

Prijemu koji je upriličila Britanska ambasada u BiH prisustvovali su i predstavnici vlada i resornih ministarstava.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here