Održana konferencija „Perspektiva naftne industrije: Da li je naftna kriza završila?“

U zajedničkoj organizaciji Naftnog komiteta Bosne i Hercegovine i Nacionalnog Naftnog Komiteta Srbije, održana je konferencija “Perspektiva naftne industrije: Da li je naftna kriza završila?

471

Konferenciji su prisustvovali predstavnici najvećih naftnih kompanija koje djeluju na tržištu Bosne i Hercegovine i jugoistočne Europe, kao i visoki dužnosnici Vlade Bosne i Hercegovine, te stručnjaci iz oblasti naftne industrije. Fokus konferencije bio je usmjeren na trenutno stanje naftne industrije u svijetu i nove trendove razvoja kvalitete, odgovore o naftnoj krizi, te izazove pred kojima se nalazi tržište naftne industrije u Bosni i Hercegovini.

U Evropi postoje tendencije za određene promjene. Rafinerije se moraju suočiti sa problemima i ovo će biti jedno teško pitanje i novo doba za sve rafinerije. Ono što je važno jeste da će se nafta sve više koristiti u petrohemijskoj industriji, te kada govorimo o inovacijama one apsolutno nemaju granice jer se sada otvaraju novi pravci i novo doba. Kad spomenemo krizu to je stalno stanje spremnosti da budemo tu i odgovaramo na određene promjene” – izjavio je Dr József TóthPredsjednik Svjetskog naftnog komiteta (WPC).

Pozdravljajući prisutne Uroš Bider, predsjednik Naftnog komiteta Bosne i Hercegovine, istakao je: ”Tržište Bosne i Hercegovine kao zemlje u tranziciji je podložno brojnim oscilacijama, te samim tim i naftna industrija pred sobom ima mnoge izazove sa kojima se redovito suočava. Naš cilj je odgovoriti tim izazovima, približiti europska iskustva i praksu tržištu Bosne i Hercegovine te usvojiti perspektive razvoja.“

Konferencija je organizirana kroz dva panela čiji su učesnici bili međunarodni i domaći stručnjaci naftne industrije, a kao glavne teme istaknute su: budućnost naftne industrije, odgovori industrije tokom krize, trendovi razvoja kvalitete proizvoda, kretanja cijena sirove nafte, te izazovi tržišta naftne industrije u Bosni i Hercegovini.

 ”Željeli smo da BiH kroz ovakav događaj stavimo na svjetsku naftnu mapu. Osnivanjem Naftnog komiteta BiH zaokružili smo jednu cjelinu, čitav region sa naftnim komitetima koji su dio jedne velike zajednice od preko 70 zemalja Svjetskog naftnog komiteta. Na najvećoj konferenciji, koja će se u organizaciji Svjetskog naftnog komiteta održati ove godine u Istanbulu,  Naftni komitet Srbije, BiH i Makedonije će učestvovati zajedno te na taj način dodatno povećati vidljivost komiteta i naših članova.” – izjavio je Goran Radosavljević, Generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

 Konferencija u Sarajevu je prva ovakve vrste koju je organizirao Naftni komitet BiH u saradnji sa Nacionalnim Naftnim Komitetom Srbije, te svakako treba postati praksa koja će pružati ogledni model i pravac kretanja predstavnicima naftne industrije kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji.

 O NAFTNOM KOMITETU U BiH:

Naftni komitet u BiH, čiji su osnivači Petrol BiH Oil Company, Holdina d.o.o. Sarajevo i G – Petrol d.o.o. Sarajevo (Gazprom benzinske stanice), osnovan je 25. oktobra 2016. godine u Sarajevu. Jedan od njegovih osnovnih zadataka je rad na pružanju podrške održivom razvoju i unapređenju djelatnosti naftne i gasne privrede Bosne i Hercegovine. Naftni komitet u BiH kroz svoje djelovanje zagovara usklađivanje lokalnih propisa sa EU zakonodavstvom i EU direktivama te se zalaže za pružanje relevantnog mišljenja  zainteresiranim državnim i stručnim organizacijama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here