Njemačka otpisuje dug BiH u iznosu 12,8 miliona eura

Dug od 12,8 miliona eura otpisan je tako što su entiteske vlade uložile sredstva od oko 2,6 miliona eura za dva projekta koji se realiziraju u okviru zaštite životne sredine.

494

Veleposlanica SR Njemačke Christiane Hohmann uručila je danas dopise zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi kojima se potvrđuje otpis duga BiH u iznosu 12,8 miliona eura.

Riječ je o otpisu treće tranše duga u ukupnom iznosu od 50,2 miliona eura koji se temelji na sporazumu između BiH i Kreditne banke za obnovu i razvoj sa sjedištem u Frankfurtu (KfW).

Veleposalnica SR Njemačke dostavila je dopise ministru Bevandi gdje se obavještava BiH da su ispunjeni svi uslovi za otpis treće tranše jer je postojala obveza entitetskih vlada da ulože 20 posto sredstava u određene projekte.

Dug od 12,8 miliona eura otpisan je tako što su entiteske vlade uložile sredstva od oko 2,6 miliona eura za dva projekta koji se realiziraju u okviru zaštite životne sredine.

Riječ je o projektu „Sanacije rudničkog kompleksa Vihovići II Mostar“ za šta je Vlada FBIH osigurala 1,8 miliona eura i „Izgradnji i sanaciji vodovodnog i kanalizacijskog sustava u Kostajnici“ gdje je sufinansijer Vlada RS u iznosu 734.098 eura.

Ministar Bevanda naglasio je da je saradnja BiH i SR Njemačke uspješna u svim područjima, te da je u toku realizacija velikog broja projekata za koje je finansijsku i tehničku podršku dala Vlada Njemačke.

Tokom sastanka ministar Bevanda upoznao je veleposlanicu Hohmann s aktualnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH koja je u izravnoj vezi s privlačenjem domaćih i stranih investicija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here