Jeste li znali da je u BiH u proteklih deset godina proizvedeno toliko stiropora da bi se sa tom količinom čak četiri i po puta mogla pokriti cijela BiH? Toliko je naime do sada izašlo iz proizvodnih pogona Austrotherma BH, fabrike specijalizirane za visokokvalitetnu, inovativnu toplotnu i zvučnu izolaciju, koja obilježava deset godina uspješnog rada u našoj zemlji.

Smanjuju troškove grijanja i hlađenja, stvaraju ugodnu klimu u stambenim i poslovnim objektima te doprinose zaštiti okoliša. Osnovne su to odlike proizvoda koji dolaze iz njihovih  pogona u Bihaću i Šamcu u kojima je, uz kancelariju za tehničku podršku i marketing u Sarajevu, trenutno stalno uposleno 60 radnika.

“Austrotherm GmbH je 2007. formirao direktno predstavništvo u BiH i već iste godine uspjeli smo zauzeti značajan dio ovdašnjeg tržišta termoizolacionih materijala te tako zaslužiti odluku rukovodstva koncerna u Austriji da se u Bihaću izgradi moderna fabrika za proizvodnju termoizolacionih ploča od EPS-a, koja je sa radom počela 2008. godine. Naš naredni korak bio je izvoz, a zbog potreba na domaćem, ali i regionalnom tržištu, 2012. otvorili smo nove pogone u Šamcu. Sa više od dva i po miliona kubika prodatog stiropora u BiH i regionu, postali smo danas prepoznatljiv brend, sinonim kvaliteta na tržištima BiH, Hrvatske i Slovenije”, izjavio je Slaviša Gajić, direktor prodaje Austrotherm BH d.o.o. na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu povodom jubileja.

U BiH se proizvode produkti na bazi EPS-a (ekspandiranog polistirena), a u ponudi imaju sve vrste bijelog i grafitnog “sivog” EPS-a ili stiropora različitih namjena, odnosno onih koji se koriste za izolaciju čitavog objekta, a u ponudi je još i XPS (ekstrudirani polistiren). Potrošač u konačnici ima optimalno rješenje za svako područje na objektu kao što su temelji, podrumi i vanjski podrumski zidovi, sokle, unutrašnji dijelovi objekta, međuspratne ploče i zidovi, ravni i kosi krovovi, kao i u izolaciji protiv udarne buke te u sprečavanju nastajanja toplinskih mostova.

Od ove godine dolazi još jedan proizvod više klase. Po karakteristikama, novi materijal pozicioniran je između standardnog fasadanog EPS-a – Austrotherm EPS AF,  i njihovog najboljeg EPS-a za fasadu koji sadrži grafit – Austrotherm EPS AF PLUS. U prodaji će se naći pod nazivom Austrotherm EPS AF EXCLUSIVE.

Iz ove fabrike navode kako je u narednom periodu plan zadržati lidersku poziciju na tržištu te održati konstantan izvoz na svoja izvozna tržišta, poput Hrvatske i Slovenije, a planirana je i dodatna promocija i plasman nekoliko novih proizvoda na bh. tržište.

Austrotherm grupacija zastupljena je u 11 zemalja sa 19 proizvodnih pogona a zajedno s grupacijama Baumit (fasade, malteri, estrih) i Murexin (građevinska hemija) pripada Schmid-Industrie-Holdingu. Sve članice Austrotherm grupacije dosljedno primjenjuju politiku kvaliteta i inovacije, a zaštita klime i okoliša zauzima primarno mjesto u poslovanju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here