Želite li probati nešto drugačiju kafu koja je ujedno zdrava, onda je kafa s kurkumom pravi izbor za vas. Ovaj napitak možete piti u bilo koje doba dana, a odlična je zdrava zamjena i za jutarnju kafu.

Kurkuma ili indijski šafran s pravom se naziva čudom prirode jer ovaj začin ima mnoga pozitivna djelovanja na ljudski organizam. Između ostalog, ovaj začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa dobar je za zdravlje jetre, sprječava infekcije, ublažava i štiti od artritisa, smanjuje razinu šećera u krvi, pomaže kod zarastanja rana, smanjuje šanse za oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, liječi kožne bolesti, pomaže u mršavljenju i snižava holesterol.

Popularnost kurkume u svakodnevnoj konzumaciji sve više raste, a iako je najpoznatija kao dodatak jelima, našla je svoj put i do konzumacije u tekućem obliku. Sve više ljudi širom svijeta klasičnu jutarnju kafu zamjenjuje zlatnom kafom odnosno kafom s kurkumom. Riječ je o obliku bezkofeinske kafe što znači da se može konzumirati u bilo koje doba dana, pa i navečer bez straha da nećete moći zaspati.

Ukoliko još nikada niste pili kafu s kurkumom, savjet je da je na početku pravite s manjom količinom kurkume te da polako i postepeno povećavate količinu. Tako ćete se naviknuti na okus kurkume pomiješan s mlijekom, ali i zrnatu teksturu zlatne kafe.

Kao i mljeveni cimet, i mljevena kurkuma ne otapa se potpuno u mlijeku zbog će na dnu šalice uvijek ostati komadići kurkume. Također, na početku izbjegavajte popiti posljednji gutljaj upravo da zbog tih komadića ne odustanete od navikavanja na okus kafe s kurkumom. Odličan dodatak napitku bit će bibrer jer on povećava apsorpciju kurkume. Možete se igrati isprobavajući i druge dodatke poput vanilije i kokosovog ulja. Za pripremu kafe s kurkumom trebat će vam oko tri minute.

Sastojci za zlatnu kavu:

– 2 šoljice zobenog mlijeka ili nezaslađenog bademovog mlijeka
– 1 kašičica kurkume
– 1 kašika meda (ili kokosovog sirupa ako ste vegan)
– 1 štapić cimeta ili pola kašičice samljevenog cimeta
– 3 mahune kardamoma
– prstohvat samljevenog đumbira ili komadić svježeg đumbira
– prstohvat bibera

Postupak:

1. Mlijeko uspite u lončić i zagrijte na niskoj temperaturi.

2. Dodajte kurkumu, cimet, kardamom, med i biber te miješajte kontinuirano oko tri minute dok se mlijeko ne zagrije, ali ne smije ključati.

3. Maknite mlijeko s vatre i izvadite štapić cimeta kojeg možete koristiti nekoliko puta.

4. Procijedite mlijeko.

5. Aparat za pravljenje pjene držite nekoliko sekundi na površini mlijeka kako bi se napravila pjena.

Izvor: zadovoljna.hr

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here