Muhammad Jusuf Kalla, dopredsjednik Indonezije potvrdio je dolazak na Sarajevo Business Forum 2017, vodeću investicijsku konferenciju u Jugoistočnoj Evropi koja će se 22. i 23. maja održati u glavnom gradu BiH. Očekuje se da će u pratnji indonežanskog zamjenika predsjednika stići i brojna privredna delegacija.

Sa 252  miliona, Indonezija je četvrta država svijeta po broju stanovnika i jedno od najvećih tržišta, nakon Kine, Indije i Sjedinjenih Američkih Država. Indonežanska ekonomija bilježi stalni  rast i trenutno se nalazi među 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta. Godišnji rast GDP-a iznosi 5,5 posto, a analitičari predviđaju da će se trend rasta nastaviti.

Indonežanski privrednici zainteresirani su za uvoz poljoprivrednih proizvoda, naročito organske hrane – mesa i mliječnih proizvoda, te za tekstilnu i drvnu industriju.

Iako se Indonezija sa svojih 17.508 otoka svrstava u top tri turističke destinacije u svijetu, građanima ove  zemlje, BiH i region su veoma atraktivna mjesta za dolazak na godišnji odmor, te postoji veliki interes za saradnju na polju turizma.

Ovogodišnji Sarajevo Business Forum u fokusu ima cijeli region promovirajući viziju regije kao evropskog centra za proizvodnju zdrave hrane, proizvodnje energije iz obnovljivih izvora,  i atraktivne turističke i investicijske destinacije.

Tokom trajanja konferencije, kao i prethodnih godina, zainteresirani privrednici imaju mogućnost održati direktne sastanke sa investitorima koje će organizirati BBI banka, a  predviđeno je i da strani investitori posjete proizvodne pogone domaćih proizvođača.

Pokrovitelj Sarajevo Business Foruma 2017. je tročlano Predsjedništvo BiH, uz podršku Vijeća ministara i ministarstva Vanjskih poslova BiH, kao i privrednih komora i domaćih i stranih kompanija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here