Peta po redu akcija u BiH kojom se pokazuje solidarnost s osobama s autizmom bila je bila je dosad najusjpješnija, jer su se po prvi put uključili gradovi iz oba BiH entiteta. Na ovaj način BiH je postala jedna od najaktivnijih zemalja u svjetskoj akciji Autism Speaksa, koju u BiH sprovodi EDUS i u kojoj je samo prošle godine učestvovalo čak 157 država!

Sinoć su u okviru akcije “Light it up Blue” koju u našoj zemlji organizuje EDUS-Edukacija za sve bili osvjetljeni plavom svjetlošću:  Vijećnica i Narodno pozorište u Sarajevu, Stari most u Mostaru, vodopad Plive u Jajcu, te po prvi put i  tvrđava Kastel u Banjaluci! Akciji su se samoinicijativno pridružili, uz pomoć Udruženja “Svijet u slikama” i Zeničani,  osvjetljavanjem dvije fontane i Gradske arene.

Jučer ujutro je u okviru ove akcije, u organizaciji NVO Marathon, u Aleji na Vrelu Bosne, održan Plavi trening na kojem su se trkači, uz bodrenje porodica iz EDUS-a, pripremali za petokilometarsku trku “Trčim za nekog s autizmom” koja će se održati 23. aprila.

U Mostaru su se ispod plavo osvjetljenog Mosta okupili građani i  osoblje vrtića Ciciban iz Mostara gdje su davali izjave i informacije o autizmu agencijama Fena i Anadolija koje su napravile i nekoliko veoma atraktivnih fotografija (u prilogu).

Slična atmosfera bila je i u Banja Luci pored plavo osvjetljene tvrđave Kastel, gdje su Udruženje Djeca Svjetlosti i Agencija Mania iz Banja Luke djelili informacije prolaznicima i RTRS-u, kao i u Jajcu, gdje su se građani okupili pored Vodopada koji je još jednom oduzeo dah plavo osvjetljenom ljepotom.

Akciju „Light It Up Blue“ i njeno medijsko pokrivanje u BiH omogućili su : Ambasada Australije u Beču, Grad Sarajevo, Općina Jajce, Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, kompanija Movements d.o.o., kompanija Atlantbh, UBE Store d.o.o. Tuzla, kompanija EuroExpress brza pošta iz Banja Luke, Info Media Group Banja Luka, restoran Kazamati iz Banja Luke, marketinška agencija ˝Mania˝ iz Banja Luke, Kompanija Lanaco Banja Luka, BBI Centar, Alta Shopping centar, Cinema City, Led Media Banja Luka, magazin Lola, Business magazin, Ljepota i zdravlje, Urban magazin, radiosarajevo.ba, Olx.ba, radio Jajce i dnevni list Oslobođenje.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here