Žitoprodukt Banja Luka, najbrže rastuća kompanija u mlinsko-pekarskoj industriji u BiH, objavila je danas da su završene sve pripremne aktivnosti za pokretanje proizvodnje i u mlinu u Prijedoru.

U trenutnom kapacitetu, Žitoprodukt dnevno preradi od 90 do 100 tona pšenice. Pokretanjem prijedorskog mlina, dnevna prerada pšenice iznosit će 225 tona.

„Žitoproduktov mlin radi svakodnevno. Proširili smo i proizvodne i kadrovske kapacitete. Za svaku proizvedenu tonu brašna imamo osiguranog kupca, pri čemu je više od 70 posto proizvedene robe namijeno za izvoz. U potpunosti ispunjavamo potrebe domaćeg tržišta, dok imamo konstantan rast zahtjeva izvoznog tržišta. Primjerice, u oktobru prošle godine su mjesečne potrebe naših kupaca u Turskoj bile oko 1.200 tona, a sada su 3.000 tona brašna“, ističe Saša Urošević, direktor Žitoprodukta.

Zbog velike potražnje tržišta, sklopljen je ugovor sa još dva mlina iz prijedorske regije, koji će raditi uslužno mljevenje za potrebe Žitoprodukta.

„Žitoprodukt se dokazao kvalitetom. Sva naša brašna su proizvedena isključivo od pšenice A grupe. To je danas rijetkost i kao takvi smo prepoznati i na domaćem i stranom tržištu, za šta smo i višestruko nagrađivani u protekle dvije godine“, rekao je Urošević. Istaknuo je i posebnu važnost činjenice da je mlinska industrija u ovom dijelu države protekle dvije decenije bila gotovo ugašena, dok sada cjelokupnu sliku mijenja uspješan rad Žitoprodukta.

„Prijedorski mlin ne radi već 7 godina, a ova druga dva mlina su svoj rad bila svela na minimum. Sada, radnike smo vratili u mlinove i zahvaljujući Žitoproduktu svi kreću u rad punim kapacitetom“, zaključuje Urošević.

Podsjećamo, nakon čitave decenije propadanja firme i na koncu stečaja, u junu 2014. godine investicijom grupacije kompanija u vlasništvu Slaviše Krunića, započeo je proizvodni i tržišni uspon Žitoprodukta. Višemilionska investicija u sanaciju i opremanje pogona, rezultirala je revitalizacijom mlinske industrije i otvaranjem industrijske pekare, čime je zaokružen kompletan proizvodni proces brašna i pekarskih proizvoda.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here