U zgradi Regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje u Sarajevu održan je sastanak četiri direktora poreskih administracija u Bosni i Hercegovini.

Razmjena podataka između poreskih administracija u Bosni i Hercegovini posebno u segmentu direktnih i indirektnih poreza bila je jedna od tema današnjeg sastanka. Kvalitetnija razmjena poreskih informacija jedan je od zadataka i u Reformskoj agendi u BiH. Već ranije poreske administracije su osnovale Koordinaciono tijelo koje je već uspostavilo osnovnu razmjenu podataka. U cilju bolje i adekvatnije kontrole svih poreskih administracija razmjena poreskih informacija se mora dići na još veći nivo. Iz tog razloga na današnjem sastanku je dogovoreno da sve četiri poreske administracije u BiH podnesu zajedničku aplikaciju prema Delegaciji EU u BiH da se iz IPA fondova osiguraju sredstva u iznosu od 600.000 KM za nabavku neophodne opreme u obliku hardvera kako bi razmjena podatka bila što efikasnija i brža, a samim tim i kontrole svake poreske uprave puno efikasnije. Sektori za informacione tehnologije u svakoj poreskoj upravi će izraditi osnovnu specifikaciju opreme koja je najneophodnija svakoj poreskoj upravi. Na osnovu toga će se uraditi jedna zajednicka specifikacija potrebne hardverske opreme koja će biti predmet zajedničke aplikacije za IPA sredstva.

Na zajedničkom sastanku bilo je riječi o svim kontrolnim aktivnostima koje se trenutno provode i planiraju da se provedu u budućem periodu u svim poreskim upravama. Također, bilo je razgovora o određenim aktivnostima na terenu koje će provoditi sve poreske administracije u budućem periodu, posebno u segmentu gdje postoji velika količina prometa koji se plaća gotovinom u određenim djelatnostima u Bosni i Hercegovini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here