Proteklih mjesec dana podsjetili smo se šta znači biti izložen iznimno niskim temperaturama. Iznenađeni dvocifrenim brojevima sa predznakom minusa, zadržavali smo se u udobnosti vlastitog doma i pažljivo analizirali vremenske prilike sa kojima se nismo suočavali dugi niz godina, dijelili ih na društvenim mrežama i pravili poređenja sa najhladnijim predjelima planete Zemlje. I kako to obično biva, samo ekstremne situacije, u ovom slučaju vremenske neprilike koje narušavaju naš vlastiti komfor i kvalitet života, navode nas da razmišljamo o onima kojima taj komfor kontinuirano nedostaje.

Na sreću, postoje projekti i inicijative koji imaju za cilj kontinuirano promišljanje o potrebama za unapređenjem kvalitete života, kao i nivoa komfora u prostorijama u kojima borave.

Ove godine, pri povrataku u školske klupe više od 10 hiljada učenika Federacije Bosne i Hercegovine, dočekat će zaista topla dobrodošlica. Prvo školsko zvono drugog polugodišta, u devet osnovnih i četiri srednje škole sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, označit početak njihovog boravka u novoobnovljenim, utopljenim i energetski efikasnim objektima. Ugodnije i kvalitetnije uslove rada omogućio im je projekat Svjetske banke „Energetska efikasnost u BiH“ (BEEP) koji se implementira u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Mjere energetske efikasnosti, u okviru projekta BEEP, osigurale su da se nastava i usvajanje novog znanja u budućnosti odvijaju u uvjetima povećanog komfora, kroz implementaciju ugradnje termoizolacije na fasadama, rekonstrukciju krovova, instalaciji novih grijnih tijela, zamjeni otvora, kotlova i drugih mjera, u osnovnim školama Srednje i Hašim Spahić u Ilijašu, IV osnovnoj školi u Mostaru, Hamdija Kreševljaković u Kaknju, Zahid Baručija u Vogošći, Musa Ćazim Ćatić u Zenici, Prvoj osnovnoj školi u Zavidovićima, fra Didaka Bundića u Čitluku, te Crnići u Stocu.

Osim osnovnih škola, sprovedeni su radovi i u srednjim školama Srednja škola Čapljina, Srednja škola Konjic, Srednja građevinska škola Juraja Dalmatinca, Srednja mješovita škola Žepče. Ukupna vrijednost investicija u implementaciju mjera energetske efikasnosti u ovim obrazovnim ustanovama iznosi 6,42 miliona KM.

”Ovo je jedan veliki korak prema ostvarenju ciljeva održivih energetski efikasnih javnih objekata. Prvi put nakon mnogo godina izvršena je sveobuhvatna rekonstrukcija osnovnih i srednjih škola na području Federacije BiH. Sada očekujemo značajno manje račune za grijanje, te kvalitetnije školstvo u općinama i gradovima gdje su implementirane mjere energetske efikasnosti. Rezultati koje postižemo u okviru projekta zapravo predstavljaju odgovore na koji način riješiti izazov velikog energetskog intenziteta i prekomjerne potrošnje energije u Bosni i Hercegovini na održiv način” istakao je Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke „Energetska efikasnost u BiH“ za Federaciju Bosne i Hercegovine, povodom početka novog polugodišta  u renoviranim objektima.

Iako je nemjerljiva vrijednost projekta prema njegovim krajnjim korisnicima, ipak njegove implikacije se mogu mjeriti u odnosu na nivo podrške koju BEEP pruža razvojnoj strategiji zemlje. Na svojevrstan način, BEEP promovira ekonomski rast, razvoj i zapošljavanje u građevinskom sektoru, pružanjem boljih usluga lokalnim zajednicama, povećanjem energetske efikasnosti i smanjenjem emisije GHG. Istovremeno, ovaj projekat pruža i podršku Vladama koje su se obavezale da će implementirati relevantne direktive i propise EU iz oblasti energetske efikasnosti, te podržava osnovni cilj Svjetske banke – Zajednički prosperitet na održiv način. Također, uspješno realiziranim primjerima energetski efikasne obnove osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH dolazi do adekvatnog razvoja ovih lokalnih zajednica. Boravkom u obnovljenim školama najmlađi također stiču znanje o pametnom korištenju energije, a što je najvažnije roditelji više ne moraju brinuti da će im djeca sjediti u hladnim učionicama tokom dugotrajnih niskih temperatura u narednom zimskom periodu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here