Bank of China, jedna od najvećih svjetskih institucija, počela je sa radom u Srbiji, a svečanoj ceremoniji održanoj tim povodom prisustvovao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi čovjek Bank of China Tjan Guoli.

“Dobrodošli u Srbiju u koju vas, vjerujem, pored razumljivog interesa za pozicioniranje u ovom dijelu Evrope, dovodi i iskreno prijateljstvo, ali i prepoznavanje Srbije kao države koja ima sposobnu Vladu koja će u svakom smislu spremno, operativno i stručno odgovoriti visokim zahtjevima vašeg poslovanja”, rekao je ovom prilikom predsjednik Nikolić.

Dolaskom Bank of China očekuje se eksponencijalni rast investicija u Srbiju, jer je upravo ta banka otpočela finansiranje željezare u Smederevu. Bank of China će u Beogradu biti centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu, a Nikolić je otikrio i da će se od sada koordinacija aktivnosti za Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, obavljati iz Srbije.

“Od Bank of China očekujemo realizaciju finansiranja izgradnje proizvodnih pogona što podrazumijeva veliki broj zapošljavanja naših sugrađana. Roba proizvedena u njima bit će plasirana na tržišta od više od milijardu ljudi na osnovu jedinstvenih slobodnotrgovinskih sporazuma koje Srbija ima sa Ruskom Federacijom, EU i drugim državama po preferencijalnim uslovima i bez carine” istakao je Nikolić.

Predsednik Bank of China Tjan Guoli rekao je da otvaranje njegove banke u Beogradu predstavlja važan korak koji ta banka preduzima u cilju izlaska u susret rastućim potrebama ekonomske saradnje Srbije i Kine. Nikolić i Guoli zatim su otvorili i stavili svoje potpise na pano Bank of China u prostorijama koje su od danas sjedište te banke, u Bulevaru Zorana Ðinđića.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Vlade Srbije, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, i mnogi drugi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here